Mijn hart breekt als ik mensen hoor praten over ‘hun paard vangen’ of erger nog: een paard hebben dat ‘moeilijk te vangen’ is. Waarom is dit hartverscheurend om te horen?
Het paard wil duidelijk niet meedoen en dat is niet een boodschap die we willen horen van het paard waar we zoveel van houden. Het mooie is dat het vrij eenvoudig om te keren is.
Vangen versus welkom geheten worden in de wei
Wanneer het nodig is vangst je paard, het impliceert dat het paard wegloopt… Dat hij niet bij je wil zijn! Dat is hartverscheurend…
Niet alleen voor de eigenaar (we hebben paarden om van te houden en we willen dat ze van ons houden!), maar ook verdrietig voor het paard.
Van je weglopen is een duidelijk signaal dat moet aangepakt worden! Het paard is duidelijk niet van plan om vrolijk met je mee te gaan. Als hij dat zou doen, zou hij je bij het hek begroeten of naar je toe lopen om ‘hallo’ te zeggen.
Mogelijke redenen voor dit gedrag
Er zijn veel redenen die dit gedrag kunnen veroorzaken. Denken aan:
- Paard anticipeert op wat hij moet doen als hij betrapt wordt (rijden, grondwerk, mennen, zijn kudde verlaten, gepoetst worden) en wil dit vermijden
- Misschien heeft hij een onevenwichtige berijder die erg ongemakkelijk voor hem is
- Slecht passende hechting
- Geconfronteerd met veel aversieven tijdens training en / of straf
- Paard weet niet zeker wat er verwacht wordt
- Wantrouwen van mensen
- Aangeleerd gedrag (tikkertje met je spelen en geniet van dit spelletje)
Een oplossing kiezen
Afhankelijk van oorzaak van het gedrag van je paard om van je weg te komen en te proberen te voorkomen dat je gepakt wordt, kies je een oplossing.
Als hij pijn heeft (slecht passend tuig), zou je hem kunnen clickertrainen om het aversieve hoofdstel of zadel te accepteren, maar het draait niet om zijn ongemak, pijn of angsten.
Vaak begint het met je paard een keuze te bieden en te laten zien dat je luistert! Dan begint hij je meer te vertellen. Hoe meer u weet, hoe beter u zijn probleem kunt aanpakken en hoe sneller het zal worden opgelost.
Ik heb een moeilijk te vangen paard
Momenteel rijd ik op een moeilijk te vangen paard. Ze loopt van me weg en als ik haar volg, draaft ze een grote cirkel voor je. Ik kan haar benaderen en halt houden. Zo vangen ze haar op.
Interessant is dat ze zich door jou laat halsteren, maar dat wil ze duidelijk niet.
Ik heb dit paard laten zien dat ze een keuze heeft.
Nu heb ik haar een stem gegeven, ze zegt ‘Nee’ tegen me en laat me haar niet benaderen met een halster. Dat is te verwachten. Het zegt me veel!
Ik ben niet bezorgd. Binnenkort zal ik haar geleerd hebben mij te benaderen en zal er niets ergs gebeuren. Alleen goede dingen!
Ik ben ervan overtuigd dat het niet lang zal duren voordat ik haar een halster kan geven en verder kan onderzoeken welk deel van betrapt worden/omgeven met mensen ze niet leuk vindt. Daarom maak ik een video van dit gedrag voordat het probleem verdwijnt.
Geef je paard een keuze en je krijgt antwoorden!
Sommige mensen zijn bang om hun paard een keuze of een stem te geven in training. Ja, het is mogelijk dat je paard NEE zegt. Dit geeft je zoveel informatie, die je kunt gebruiken om rijden of trainen win-win te maken.
Vaak zijn paarden heel bereid om met je samen te werken, als hun probleem eenmaal is opgelost.
Het probleem kan van alles zijn: van angst voor pijn of straf, onzekerheid, tot aangeleerd (ongewenst) gedrag. Als je je paard eenmaal een stem geeft, en gaat handelen (!) naar wat hij communiceert, zal je relatie beter worden!
Elke keer dat je naar je paard luistert, wordt hij gesterkt om te communiceren meer met jou. Nooit meer onverwacht schieten, van je wegtrekken, schrikken of bijten. Het kan even duren, maar hoe meer je luistert (en handelt naar zijn boodschap!!), hoe meer hij je zal vertellen en hoe meer hij je zal vertrouwen.
Dus ik maak me geen zorgen dat mijn gratis leasepaard van me weg draaft. Het duurt niet lang of ik kan haar een halster geven en ze staat bij het hek om me te begroeten. Ik kijk ernaar uit om samen tijd door te brengen.
Positieve bekrachtiging is je paard iets geven wat hij wil, dus hij zal jou iets geven wat jij wilt. Het is leuker om te werken met een meewerkend paard dat graag met en voor jou wil werken!
Wil je weten hoe ik dit doe? Lees het gerelateerde artikel (onderaan dit artikel)
Ben jij een meelevende paardeneigenaar die wil een hechte vriendschap met hun paard opbouwen? Wil je je paard beter begrijpen en je paard helpen JOU beter te begrijpen? Krijg toegang tot vele online clickertrainingen en een fantastische, ondersteunende R+ community in onze HippoLogic Clicker Training Academy. Check de link!
Of begin met een gratis beoordeling van clickertraining om te proeven hoe het voelt om met mij samen te werken. Ontdek je sterke punten en zwakke punten in training (als je die hebt), zodat je weet waar je meer op moet focussen om de gewenste resultaten te behalen.
Na je assessment heb je een duidelijk plan en weet je precies wat je volgende stap zal zijn om je droomgedrag met je paard te verwezenlijken.