We hopen dat dit nooit gebeurt, maar het gebeurt wel. Paarden raken betrokken bij ongelukken, gevechten en andere problemen. Als je lang genoeg in de buurt van paarden bent geweest, weet je dat er gekke dingen gebeuren. Hoe voorzichtig je ook bent… EHBO bij paarden is een noodzaak voor alle paardeneigenaren.
Kyra stapte zaterdag in een roestige spijker van 5 cm. Ze was kreupel en ik ontdekte de nagel toen ik de modder van haar been en voet afspoelde met koud water.
Het zat niet helemaal in haar voet, maar een goede 1,5 – 2 cm. Gelukkig niet recht omhoog.
Toen de spijker eruit was (ik heb hem er net uitgetrokken) onmiddellijke verlichting van Kyra. Daarna kreeg ik een snelle les in hoefbeslag van mijn stalmanager. Een van de voordelen bij het uitstappen en ervaren paardenmensen in de buurt.
Ik heb sinds dag 1 van mijn trainingsprogramma “veteraanzorgtraining” gehad. Kyra kwam gewond naar me toe. Dus ze kon al worden afgespoten, haar voet in een emmer met water zetten en haar benen optillen.
Dit soort dingen wil je niet in een noodsituatie gaan trainen!
Toen de dierenarts kwam gedroeg Kyra zich zo braaf. Toen ze op de wond duwde, gebruikte ik de open bar/closed bar-techniek en Kyra waardeerde het enorm! Ze vocht niet, hoewel dat wel zo was Heel duidelijk ze had veel pijn! Ze trapte niet en liet de dierenarts haar werk doen. Wauw, dat is zo’n heerlijk gevoel! Veiligheid voor alle betrokkenen en de beste behandeling (want het paard laat de dierenarts).
Bereid je paard voor voordat je het nodig hebt! Trailerladen, benen afspoelen (tot 10 minuten), injecties, trainen op rustig gedrag en langdurig stil staan (tot 10 minuten) zijn zeer nuttig!
Technieken die u kunt gebruiken voor dierenartszorgtraining:
- Een klein beetje vormgeven kan helpen om je paard te leren in een emmer (rubberen pan) te staan. Het kan moeilijk zijn om het zo te vormen dat ze zelf in de pan stappen, vooral met hun achterpoten.
- Looptijd. Bij veterinaire zorgprocedures is ‘duur’ zo belangrijk. In onze gedachten lijken 10 seconden erg kort, maar we weten ook dat wanneer we in de tandartsstoel zitten zonder te bevriezen en de boormachine 10 seconden boort, het ineens heel erg lang is. Omdat paarden niet weten wanneer we stoppen met onaangename procedures, is het voor hen nog moeilijker. Ze moeten je echt vertrouwen!
- Gedrag van startknop. Een gedrag aanleren zodat het paard kan aangeven: ‘Ik ben er klaar voor. Je kunt nu doen wat je moet doen.‘ Leer ze bijvoorbeeld om een doelwit aan te raken.
- Knopgedrag stoppen. Een gedrag aanleren zodat ze kunnen aangeven’Stop de procedure.’ Je kunt ze leren een ander doel aan te raken dan je gebruikt voor het startknopgedrag.
- Open bar/gesloten bar. Dit is een geweldige techniek als het paard niet clickergetraind is of niet goed genoeg is voorbereid. Het helpt ook bij het snel opbouwen van duur. Jij ‘open de bar’ zodra het gedrag begint. Bijvoorbeeld de hoef in de emmer met water zetten, de hoeven omhoog houden voor aankleden of hoefsmidwerk. Als het paard zich terugtrekt, laat je de voet los (indien mogelijk!) en stop je met voeren: je ‘sluit de balk‘. Jij ‘de balk openen‘ opnieuw en begin met voeren zodra het paard het gewenste gedrag vertoont. De bekrachtigers moeten hoog genoeg zijn om het de moeite waard te maken. Als je duur opbouwt, is een voedselversterker waar ze lang(er) op moeten kauwen een goede keuze. Eten leidt ook af van de procedure en als ze stoppen met kauwen met voedsel in hun mond, kan dit een indicatie zijn van verhoogde stress of zorgen.
In de volgende blog laat ik je zien hoe ik van ducttape en andere spullen een ‘space shoe’ maak om haar voet schoon en droog te houden in de modder. Ik heb veel foto’s gemaakt en video’s gemaakt van onze training. Hier is er een van Kyra ruimte boot de volgende dag. Het bleef goed in de modder.
Blijf op de hoogte door in het zijmenu op ‘volg deze blog’ te klikken.
Ben jij een meelevende paardeneigenaar die wil een hechte vriendschap met hun paard opbouwen? Wil je je paard beter begrijpen en je paard helpen JOU beter te begrijpen? Krijg toegang tot vele online clickertrainingen en een fantastische, ondersteunende R+ community in onze HippoLogic Clicker Training Academy. Check de link!
Of begin met een gratis beoordeling van clickertraining om te proeven hoe het voelt om met mij samen te werken. Ontdek je sterke punten en zwakke punten in training (als je die hebt), zodat je weet waar je meer op moet focussen om de gewenste resultaten te behalen.
Na je assessment heb je een duidelijk plan en weet je precies wat je volgende stap zal zijn om je droomgedrag met je paard te verwezenlijken.